پروتز فک و چانه

پروتزها دارای انواع مختلفی هستند ، پروتز فک و چانه یکی از کاربردی‌ترین نمونه‌ها در جراحی‌های زیبایی صورت محسوب می‌شوند.با استفاده از این پروتز می‌توان در فرم و شکل کلی صورت تغییرات بسیار چشمگیری را ایجاد کرد. بهترین شیوه برای ایجاد تغییرات در فک و چانه، جراحی صورت است، اما استفاده از پروتز می‌تواند کار را بسیار آسان‌تر کند و در طی نیم تا یک ساعت صورتی جدید و زیبا خواهید داشت.پس از انجام عمل پروتز در صورت تا سال‌ها به تکرار این عمل و یا تغییر در آن نیاز نخواهد بود و تنها در زمانی که با افزایش سن فرد، استخوان‌های صورت دچار تحلیل و تغییر می‌شوند می‌توانید این پروتزها را تغییر دهید.
عمل جراحی پروتز صورت به دلایل مختلفی مانند زیبایی بیشتر و یا برای برخی از افراد که به دلیل مشکلات مادرزادی و یا در طی برخی سوانح، دچار آسیب در صورت شده و نیاز جدی به این عمل دارند انجام میشود.استفاده از پروتز برای زاویه‌دار کردن صورت‌های ناهنجار می‌تواند زیبایی دوباره را به این افراد بازگرداند.معمولاً پروتزهای مورداستفاده برای زاویه‌دار کردن صورت از مواد سازگار با بدن تهیه می‌شود و فرد پس از انجام این عمل دچار هیچ‌گونه مشکلی نخواهند شد.از عمده‌ترین دلایلی که افراد را جذب این عمل می‌کند، دائمی بودن این پروتزها و احساس طبیعی و سفتی مناسب مانند استخوان در زیرپوست است.

پروتز فک و چانه

پروتز فک 
برای زاویه سازی فک با پروتز نمونه‌هایی استفاده می‌شود که پزشک می‌تواند آن‌ها را در فک بکارد. دائمی بودن پروتزها علت اصلی تمایل افراد به کاشت آن‌هاست. سایر روش‌های زاویه سازی فک و صورت، ساده‌تر هستند، اما دوام آن‌ها تنها چند ماه است. به همین دلیل افرادی که قصد دارند صورت خود را به شکل دائمی زاویه دار کنند، از پروتزهای فک استفاده می‌کنند.

  • انواع پروتزها برای زاویه سازی فک
    برای زاویه سازی فک با پروتز از دو نوع پروتز مختلف استفاده می‌‌شود. در ادامه آن‌ها را نام برده‌ایم و ویژگی‌های هر یک را بیان می‌کنیم.

 

  1. پروتز پلی‌‌اتیلنی (Prous polyethylene chin implant)
    پروتز پلی‌‌اتیلنی که در کشور ما از آن تحت عنوان “مدپور” یاد می‌‌شود بهترین نوع پروتز برای زاویه سازی فک است. این نوع پروتز مدل‌ها و اندازه‌های متنوعی دارد. پزشک می‌تواند این نوع پروتز را متناسب با ساختار صورت فرد برش دهد و بسازد. بنابراین زاویه سازی فک با پروتز پلی اتیلنی، جلوه‌ای طبیعی ایجاد می‌کند.
پروتز پلی اتیلنی فک
  1. پروتز سیلیکونی
    تنوع این نوع پروتزها کم‌تر است. به همین دلیل برای افرادی مورد استفاده قرار می‌گیرد که فرم صورت آن‌ها خاص نیست و نیازی به پروتزهایی با ویژگی‌های منحصر به فرد ندارد. جراحی زاویه سازی فک با پروتز سیلیکونی نسبت به مدپور ساده‌تر است.
پروتز سیلیکونی فک
  • شیوه جراحی زاویه سازی فک با پروتز
    برای انجام این عمل ابتدا جراح شکل صورت را به طور کامل طراحی می‌کند. سپس با توجه به آن پروتز را تراش می‌دهد. بعد از تراش پروتز در محل مورد نظر که از قبل برش داده شده قرار می‌گیرد. در انتها جراح با استفاده از پیچ پروتز را در محل خود فیکس می‌‌کند و جای برش را با بخیه می‌‌بنددالبته پروتزهای ازپیش ساخته شده استفاده بیشتری دارند که دراندازه های بزرگ وکوچک ومتوسط بسته به اندازه صورت ومیزان اضافه کردن مورد استفاده قرارمیگیرند.
    البته می‌‌توان پروتز را بدون پیچ در فک گذاشت ولی جراحان برای جلوگیری از تغییر احتمالی در پروتز ترجیح می‌‌دهند آن را فیکس کنندالبته درموردپروتزهای پلی اتیلنی یامدپورحتما بایدپروتز باپیچ ثابت شود. توجه داشته باشید که عمل زاویه سازی فک با پروتز تحت بیهوشی عمومی انجام می‌‌شود و فرد در طی این عمل کاملاً بیهوش می‌شود. برای گذاشتن پروتز در دهان ابتدا برش کوچکی در ناحیه دهان ایجاد می شود. بنابراین هیچگونه ردی از جراحی روی صورت باقی نمی‌‌ماند.
  • شیوه جراحی پروتز سیلیکونی چانه
    مراحل انجام عمل پروتز در قسمت چانه با استفاده از پروتزهای سیلیکونی به این شرح است:برای انجام این عمل در ابتدا شکاف کوچکی از میان دهان فرد ایجاد شده و فضایی به ابعاد پروتز موردنظر در آن باز می‌شود.سپس پروتز سیلیکونی چانه را در این فضا جای می‌دهند و آن را به‌خوبی محکم می‌کنند. معمولاً پروتز با استفاده از پیچ‌های مخصوصی به استخوان پیچ شده تا از جابه‌جا نشدن آن اطمینان حاصل شود.در نهایت شکاف به‌وسیله نخ‌های قابل جذب جراحی بسته می‌شود و خیلی زود نیز محو می‌شود. برای انجام این عمل ممکن است از بیهوشی سنگین و یا عمومی انجام شود و مدت‌زمان آن در حدود نیم ساعت است.یکی از نکات جالب در مورد پروتز سیلیکونی چانه، این است که پروتز آن کاملاً جامد بوده و هیچ نگرانی بابت تعویض آنها نخواهید داشت.
  • خصوصیات پروتز فک و چانه                                                                                                                                                                                                                     به‌طورکلی پروتزهایی که در صورت و به‌خصوص در فک و چانه استفاده می‌شوند لازم است ویژگی‌های خاصی را داشته باشند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  1.  پروتز مورداستفاده برای صورت باید خواص سازگاری با بافت صورت را در خود داشته باشد.
  2. لازم است این پروتز کاملاً مستحکم و مقاوم باشد و حسی مانند استخوان طبیعی بدن را به فرد القاء کند.
  3. این پروتز نباید هیچ‌گونه واکنش بافتی را در فرد ایجاد کند.
  4. پروتزهای به‌کاررفته در صورت و چانه باید کاملاً در برابر ایجاد عفونت و واکنش بدن مقاوم باشند.
  5. یک پروتز زیبایی باید قابلیت خارج‌شدن را نیز دارا باشد تا در صورت انصراف فرد از جراحی زیبایی بتوان آن را تعویض و یا تغییر داد.
  6. پروتز زیبایی چانه باید بی‌ضرر باشد و از مواد بسیار باکیفیت و مرغوب ساخته شده باشد.
  • معایب پروتز فک و چانه
    در مواردی این کار به روش‌های غیراصولی انجام می‌شود، مانند زمانی که برش بزرگ و عمیقی از درون دهان فرد انجام شده و پروتز جاگذاری می‌شود. در این مدل عمل پروتز ممکن است فرد دچار عوارض متعددی شود.در روش دوم ممکن است فرد پس از انجام این عمل دچار مشکلاتی نظیر قرار نگرفتن صحیح پروتز در محل موردنظر و یا ایجاد تغییرات در فرم و حالت لب پایین.همچنین عمل پروتز در ناحیه چانه می‌تواند عوارض دیگری را نیز به همراه داشته باشد از جمله این عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  1. ایجاد عفونت:به‌طورکلی هرگونه جسم خارجی که وارد بدن انسان شود می‌تواند در بدن ایجاد التهاب و عفونت کند. به طور معمول در حین این عمل، پروتز موردنظر به آنتی‌بیوتیک آغشته شده و سپس جاگذاری می‌شود. در حین عمل نیز تزریق وریدی آنتی‌بیوتیک‌ها انجام می‌شود.همچنین لازم است فرد تا حدود ۵ روز به‌صورت مداوم از آنتی بیوتیک‌های خوراکی استفاده کند. با رعایت تمامی این نکات می‌توان این اطمینان را داشت که احتمال ایجاد عفونت بسیار کم خواهد شد.
  2. تغییر در محل پروتز:در موارد نادری ممکن است به دلیل پیشرفت زخم، در محل قرارگرفتن پروتز مشکلاتی ایجاد شده و فرم فک دچار تغییر شکل شود. در صورت ایجاد این مشکل لازم است که فرد دوباره مورد عمل جراحی و تنظیم پروتز قرار گیرد.
  3. بی‌حسی:پس از انجام عمل چانه ممکن است فرد دچار بی‌حسی در ناحیه چانه و فک شود. هرگونه بی‌حسی پس از این عمل غیرمعمول بوده و نیاز به برسی دارد.ممکن است در طی عمل جراحی بخشی از عصب‌های چانه و فک کشیده شده و موجب ایجاد احساس بی‌حسی در صورت شود. در صورت درمان نکردن و عدم رسیدگی به این مشکل ممکن است این بی‌حسی به‌صورت همیشگی باقی بماند.
  4. ایجاد تورم و کبودی: در بسیاری از عمل‌های جراحی ایجاد تورم و کبودی پس از عمل اجتناب‌ناپذیر است. امروزه تکنیک‌های ویژه‌ای برای جلوگیری از ایجاد تورم و کبودی بعد از عمل وجود دارد اما در برخی از موارد کبودی کمی را شاهد هستیم.به‌طورکلی تورم و کبودی نمی‌تواند بر نتیجه نهایی عمل جراحی تأثیرگذار باشد اما بهتر است با استفاده از کمپرس یخ به مدت ۳۰ دقیقه در هر بار می‌تواند میزان این تورم و کبودی را بکاهد.

 

:Reference

https://darmanmed.com/category/%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%AA%D8%B2-%D9%81%DA%A9-%D9%88-%D8%B5%D9%88%D8%B1%D8%AA

https://drsezavar.com/jaw-angulation-with-prosthesis/

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *