مقدمه

بهبود زخم فرآيند پيچيده و پويايي است كه تسريع و ارتقاء آن نياز به آماده سازي يك محيط مناسب دارد. زخم پوش يكي از مهمترين عوامل خارجي مؤثر در فرآيند بهبود زخم است. با پيشرفت تكنولوژي، بيش از 1000 نوع از زخم پوش هاي مدرن توسعه یافته اند . زخم پوش ها يا بر پايه مواد طبيعي و يا بر پايه مواد سنتزي و شيميايي ساخته ميشوند. زخم پوش هاي حفاظتي، با بستر زخم تعاملات شيميايي و فيزيكي دارند. آنها حامل آنتي بيوتيك ها، داروها و نانوذرات زخم پوش های مدرن علاوه بر نقش پوششي و محافظتی بوده و در حفظ رطوبت و يا رطوبت دهي به زخم نقش مهمي دارند كه تمامي اين عوامل ميتواند فرآيند بهبود زخم را تسهيل نمايد.

زخم پوش چیست؟

زخم پوش، یک پد تمیز می باشد که روی زخم قرار می گیرد تا از آن محافظت کند و به بهبود طبیعی کمک کند.هنگام پانسمان زخم، زخم پوش باید تنها موردی باشد که در تماس مستقیم با محل زخم باشد. زخم پوش باید استریل یا کاملا تمیز باشد تا احتمال ورود باکتری ها و سایر ذرات مضر به بدن از طریق زخم و ایجاد عفونت به حداقل برسد.

 

طبقه بندی زخم پوش ها براساس کاربرد آنها :

  • زخم پوش هایی با کاربرد کوتاه مدت : این نوع زخم پوش ها نیاز به تعویض دربازه های زمانی کوتاه مدت دارند.
  • زخم پوش های طولانی مدت و یا جایگزین پوست : این نوع زخم پوش ها به دو دسته تقسیم میشوند :
  • الف) موقتی : این ها برای استفاده برروی زخم های تازه و باقطرکم استفاده می شوند وتا بهبودی کامل روی زخم می مانند.
  • ب) شبه پایا : این نوع زخم پوش ها برای زخم های قطوراستفاده می شوند و این هاهم مانند زخم پوش های موقتی تا بهبودی کامل روی پوست می مانند.

دسته بندی زخم پوش ها طبق ماده استفاده شده در آنها :

  • زخم پوش های زیستی (طبیعی ) : شبه پوست ها (Alloskin) و پوست خوک از این دسته هستند اما معایبی مانند مواد مغذی محدود ، فعالیت آنتی ژنی بالا و چسبندگی کمی دارند.
  • زخم پوش های شیمیایی (سنتزی) : این ها ماندگاری خوب وبالای دارند و تقریبا هیچ گونه ضعف و مشکلی ندارند.
  • زخم پوش های قراردادی یا متداول (زیستی-شیمیایی): این نوع زخم پوش ها ، زخم پوش های دولایه هستند وشامل یک پلیمر ویک ماده ی زیستی می باشند.

 

خواص زخم پوش های ایده آل:

یک زخم پوش زمانی مطلوب است که بتواند شرایط فیزیولوژیک مناسب را برای زخم ایجاد کند:

  • جذب تراوشات در زخم های دارای خونابه و تراوشات
  • درمان با عامل آنتی بیوتیکی مناسب درزخم های عفونی وآلوده
  • نیازبه تخلیه و تمیزسازی در زخم های دارای بافت مرده یا متلاشی شده
  • در صورت خشکی و خشک شدن زخم، رطوبت رسانی نماید
  • درمقابل ضربه آسیب پذیر نباشد و ازمحیط اطراف زخم ، حفاظت کند
  • نسبت به تبادل گازها و نفوذ باکتری ها، نفوذ ناپذیر باشد
  • عاری از ذرات سمی و محرک باشد و رهایش ذرات زیست تخریب پذیر را نداشته باشد
  • قابلیت تبدیل به شکل زخم را داشته باشد و کمترین درد را هنگام استفاده داشته باشد
  • کم هزینه باشد

 

انواع زخم پوش:

 

  1. پانسمان کلاژن

پانسمان کلاژن را می توان برای زخم های مزمن، زخم های فشاری، زخم محل پیوند، زخم های جراحی، سوختگی ها یا زخم های وسیع استفاده کرد. این پانسمان ها به عنوان داربستی برای تشکیل سلول های جدید عمل می کنند و در ترمیم زخم بسیار مؤثر هستند. پانسمان کلاژن با روش های متفاوتی به روند بهبود زخم سرعت می بخشد. برای مثال آن ها می توانند به حذف بافت مرده از محل زخم، رشد عروق خونی جدید و بستن لبه های زخم کمک کنند.

  1. هیدروکلوئید

پانسمان های هیدروکلوئید را می توان برای سوختگی ها، زخم هایی که ترشحات دارند، زخم های نکروزی، زخم بستر و زخم های وریدی استفاده کرد. این پانسمان ها حالت چسبندگی دارند و نیازی به استفاده از چسب ندارند. آن ها از ماده انعطاف پذیری ساخته شده اند که باعث می شود نرم و راحت بوده و حتی برای حساس ترین نوع پوست نیز مناسب باشند.

پانسمان های هیدروکلوئید با ایجاد یک محیط مرطوب به ترمیم زخم های خاصی کمک می کنند؛ سطح این پانسمان ها با ماده ای پوشانده شده که حاوی انواع پلی ساکارید ها و پلیمرهای دیگر است؛ این پلیمرها با جذب آب، ژلی را ایجاد می کنند که زخم را تمیز نگه می دارد، از عفونت جلوگیری کرده و به بهبود سریعتر زخم کمک می کند.

پانسمان های هیدروکلوئیدی برای باکتری ها غیر قابل نفوذ هستند، همین امر باعث می شود که در جلوگیری از عفونت بسیار مؤثر باشند. به علاوه، آن ها ماندگاری بالایی داشته، زیست تخریب پذیر بوده و سهل الاستفاده هستند.

  1. هیدروژل

از هیدروژل می توان برای طیف وسیعی از زخم ها از جمله زخم هایی که ترشحات کمی دارند، زخم های دردناک، نکروزی یا زخم های فشاری استفاده کرد. هیدروژل همچنین می تواند برای سوختگی های درجه دو و زخم های عفونی استفاده شود.پانسمان های هیدروژل یکی از پرکاربردترین پانسمان های زخم هستند. این پانسمان ها که تقریباً ۹۰ درصد از آب تشکیل شده اند، می توانند با مرطوب نگه داشتن زخم زمان بهبودی آن را تسریع کنند.

  1. آلژینات

پانسمان های آلژینات برای محافظت از زخم هایی که زهکشی زیادی دارند، سوختگی ها، زخم های وریدی و زخم های فشاری استفاده می شوند. این پانسمان ها مایع اضافی را جذب کرده و ژلی ایجاد می کنند که به ترمیم سریعتر زخم یا سوختگی کمک می کند. به علاوه، آن ها بعد از استفاده قابل تجزیه هستند.

این پانسمان به دلیل مقدار مایعی که جذب می کنند باید هر دو روز یک بار یا گاهی اوقات سریعتر عوض شوند. اما تعویض بیش از حد آن ها می تواند باعث خشکی زخم شده یا منجر به نفوذ باکتری ها به داخل آن شود. بنابراین فقط باید برای زخم های خیس که زهکشی زیادی دارند استفاده شوند. زیرا در غیر این صورت با خشک کردن سریع زخم می توانند مانع بهبودی آن شوند.

  1. پانسمان فومی

پانسمان فومی برای زخم هایی با شدت های مختلف و زخم هایی که بوی نامطبوعی دارند به کار می رود. پانسمان های فوم مواد مترشحه از سطح زخم را جذب کرده و با این کار محیط مناسبی برای بهبودی سریع تر زخم ایجاد می کنند.

این پانسمان ها که بخار آب از آن ها عبور می کند زخم را مرطوب نگه داشته اما از ورود باکتری ها به ناحیه آسیب دیده جلوگیری می کنند. آن ها اندازه ها و شکل های مختلفی داشته و در دو نوع چسبنده و غیر چسبنده در دسترس هستند.

  1. پانسمان شفاف

پانسمان های شفاف برای زمانی مناسب هستند که پزشک می خواهد بر روند بهبود زخم نظارت داشته باشد زیرا این پانسمان ها زخم را با یک لایه شفاف پوشش می دهند. به این ترتیب شناسایی عوارض احتمالی، برای مثال تشخیص عفونت در مراحل ابتدایی، بسیار آسان تر خواهد بود. به همین دلیل، این نوع پانسمان ها اغلب در محل برش جراحی یا سوختگی ها استفاده می شوند.

باکتری ها توانایی عبور از این پانسمان ها را ندارند بنابراین آن ها به تمیز و خشک نگه داشتن زخم کمک می کنند، از عفونت ها جلوگیری کرده و فرایند التیام را تسریع می بخشند. به علاوه، پانسمان های شفاف انعطاف پذیر هستند، در نتیجه نرم و راحت بوده و بیمار را اذیت نمی کنند.

  1. پانسمان نخی

پانسمان های نخی پرکاربردترین پانسمان ها هستند که اغلب برای محافظت از زخم های باز استفاده می شوند. این پانسمان ها برای آسیب های جزئی مانند خراش، بریدگی یا برای پوست های حساس مناسب هستند.پانسمان های نخی نیز در اندازه های مختلفی از پانسمان های کوچک برای انگشتان دست تا پانسمان های بزرگتر برای زخم های وسیع بدن در دسترس هستند.

در حال حاضر انواع پانسمان مختلف در بازار موجود است كه براي انتخاب زخم پوش مطلوب ، پزشك و كادر معالج بايد تمام جنبه ها ي مراقبت از زخم را در نظر بگيرد . با اين وجود هنوز هیچ محصول برتري وجود ندارد كه بتواند زخم های مزمن مانند زخم پای وریدی ، زخم های دیابتی و فشاري را درمان كند و در اغلب موارد ، بهبودي كامل زخم انجام نمي شود از این رو مواد مختلفي در تركيبات زخم ها پوش در حال توسعه هستند تا با در نظر گرفتن عوامل اصلي دخيل در روند بهبود زخم، به بيماران و متخصصان مراقبت از زخم كمك كنند .

 :References

https://tissuehubco.com

https://cabea.ir/blog/wound-dressing

https://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4735-fa.pdf

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *