
مطالعهای که عادات غذایی بیش از ۲۰۰,۰۰۰ نفر را طی سه دهه بررسی کرد، نشان داد که رژیمهای غذایی غنی از کره اما کممصرف از روغنهای گیاهی با افزایش خطر مرگومیر مرتبط هستند.
یک مطالعه جدید که توسط محققانی از Mass General Brigham، دانشکده بهداشت عمومی هاروارد T.H. Chan و مؤسسه Broad در MIT و هاروارد انجام شده است، نشان میدهد که جایگزینی کره با روغنهای گیاهی ممکن است مزایای قابل توجهی برای سلامتی داشته باشد، از جمله کاهش خطر مرگ زودرس.
با تجزیهوتحلیل دادههای غذایی و سلامت ۲۰۰,۰۰۰ نفر طی بیش از ۳۰ سال، محققان دریافتند که مصرف بیشتر روغنهای گیاهی – بهویژه روغن سویا، کانولا و زیتون – با کاهش کلی مرگومیر و کاهش مرگ ناشی از سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی ارتباط دارد. در مقابل، مصرف کره با افزایش خطر مرگ و میر کلی و مرگ ناشی از سرطان همراه بود.
- تأثیر قابلتوجه جایگزینی کره با روغن بر سلامت
یو ژانگ، نویسنده اصلی مطالعه و دستیار پژوهشی در بخش پزشکی شبکهای چانینگ در بیمارستان Brigham and Women’s، میگوید:
“آنچه شگفتانگیز است، میزان ارتباطی است که پیدا کردیم — زمانی که جایگزینی کره با روغنهای گیاهی را در رژیم غذایی روزانه مدلسازی کردیم، شاهد کاهش ۱۷ درصدی خطر مرگ بودیم. این تأثیر بسیار بزرگی بر سلامت دارد.”
ژانگ همچنین دانشجوی دانشکده “اپیدمیولوژی” در هاروارد چان است.
اپیدمیولوژی مطالعه این است که چند وقت یکبار بیماری ها در گروه های مختلف مردم رخ می دهد و چرا. اطلاعات اپیدمیولوژیک برای برنامه ریزی و ارزیابی راهبردهای پیشگیری از بیماری و به عنوان راهنمایی برای مدیریت بیمارانی که بیماری قبلاً در آنها ایجاد شده است، استفاده می شود.
تفاوت اصلی بین کره و روغنهای گیاهی در نوع اسیدهای چرب موجود در آنها است. کره سرشار از اسیدهای چرب اشباع است، در حالی که روغنهای گیاهی حاوی مقادیر بیشتری از اسیدهای چرب غیراشباع هستند. اگرچه مطالعات زیادی درباره اسیدهای چرب رژیمی انجام شده است، اما تحقیقات کمتری به منابع غذایی اصلی آنها، از جمله کره و روغنها، پرداختهاند. بسیاری از مطالعات قبلی رژیم غذایی افراد را فقط در یک مقطع زمانی بررسی کردهاند و اغلب روی جمعیتهای کوچک انجام شدهاند، که کاربرد آنها را در سیاستهای بهداشت عمومی محدود میکند.
مطالعه جدید، دادههای تغذیهای ۲۲۱,۰۵۴ شرکتکننده را از مطالعات سلامت پرستاران (NHS و NHS II) و مطالعه پیگیری متخصصان سلامت (HPFS) تحلیل کرده است. هر چهار سال یکبار، شرکتکنندگان به سؤالاتی درباره میزان مصرف انواع خاصی از غذاها پاسخ دادند. محققان از این دادهها برای تخمین میزان مصرف کره و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی آنها استفاده کردند. میزان کل مصرف کره شامل کره خالص، کره ترکیبی با مارگارین، کرههای قابل پخش روی غذا و نان، و کره مورد استفاده در پختوپز و سرخ کردن در خانه بود. در مقابل، مصرف روغنهای گیاهی بر اساس استفاده گزارششده در سرخ کردن، تفت دادن، پختوپز و تهیه سس سالاد تخمین زده شد.
محققان همچنین شرکتکنندگانی که فوت کرده بودند و علت مرگ آنها را شناسایی کردند، با استفاده از تحلیلهای آماری برای مقایسه نرخ مرگومیر در سطوح مختلف مصرف رژیمی، دریافتند که افرادی که بیشترین میزان کره را مصرف میکردند، ۱۵٪ خطر مرگ بالاتری نسبت به افرادی داشتند که کمترین میزان کره را مصرف میکردند. در مقابل، افرادی که بیشترین میزان روغنهای گیاهی را مصرف میکردند، ۱۶٪ خطر مرگ کمتری نسبت به افرادی داشتند که کمترین میزان مصرف را داشتند.
- مزایای یک تغییر ساده در رژیم غذایی
دانیل وانگ، MD, ScD، نویسنده مسئول این مطالعه از بخش پزشکی شبکهای چانینگ در بیمارستان Brigham and Women’s، میگوید:
“مردم ممکن است بخواهند در نظر بگیرند که یک تغییر ساده در رژیم غذایی—جایگزینی کره با روغن سویا یا زیتون—میتواند منجر به فواید قابلتوجهی برای سلامتی در طولانیمدت شود.”
وانگ که استادیار گروه تغذیه در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد چان و عضو وابسته مؤسسه Broad در MIT و هاروارد نیز هست، اضافه میکند:
“از منظر بهداشت عمومی، این یافتهها نشان میدهند که تعداد قابل توجهی از مرگهای ناشی از سرطان یا سایر بیماریهای مزمن میتوانند قابل پیشگیری باشند.”
محققان همچنین یک تحلیل جایگزینی انجام دادند که شبیهسازی میکند چگونه جایگزینی کره با روغنهای گیاهی میتواند بر سلامت در یک آزمایش تغذیهای تأثیر بگذارد. نتایج نشان داد که جایگزینی روزانه ۱۰ گرم کره (کمتر از یک قاشق غذاخوری) با مقدار معادل کالری از روغنهای گیاهی، میتواند میزان مرگومیر ناشی از سرطان و مرگومیر کلی را تا ۱۷٪ کاهش دهد.
وانگ میگوید: “حتی کاهش کمی کره و اضافه کردن روغنهای گیاهی بیشتر به رژیم غذایی روزانهتان میتواند مزایای سلامتی طولانیمدتی داشته باشد.”
به گفته محققان، یکی از محدودیتهای این مطالعه این است که شرکتکنندگان عمدتاً متخصصان سلامت هستند، بنابراین ممکن است جمعیت ایالات متحده را بهعنوان یک کل نشان ندهند. در آینده، آنها مایلند مکانیسمهای بیولوژیکی را مطالعه کنند که چرا این تغییر رژیم غذایی چنین تأثیر زیادی دارد.
References: